museumfront

The board and staff of the Swannanoa Valley Museum would like to thank the almost 200 valley residents who financially supported Phase I of the renovation of the historic museum building. Their contributions allowed extensive renovations, which saved the building from being condemned.

Before work began, bricks were literally falling off the building. The roof had been leaking for decades and required major redesign to move water away from the adjacent Arts Center party wall.

The building exterior has now been stabilized and restored through the tremendous efforts of the Construction Committee assisted by grants and the financial support of the Swannanoa Valley community. Work included a redesigned roof, rebuilt parapets, reinforced roof structure, replacement masonry and metal copings, new flashings, brick repointing, rebuilt lintels, architecturally correct energy efficient front façade windows, and replacement front façade doors.

The Board of Directors and the Construction Committee, the design team, the contractors, and the community at large are to be commended for this tremendous effort in preserving this important piece of the Swannanoa Valley’s architectural heritage.